images/foto/miody_4_3.jpg

Love is sweet...

...czyli nasze górskie miody

View more
images/foto/miod_4_3.jpg

Co daje miód?

Lecznicze i prozdrowotne właściwości miodu

View more
images/foto/plaster_4_3.jpg

Miodowe ciekawostki

Rzeczy, których (prawdopodobnie) nie wiedziałeś o pszczołach

View more
images/foto/krolowa_4_3.jpg

Zamówienia i kontakt

Chcesz nabyć dobry miód? Skontaktuj się znami!

View more
images/foto/gorskie_laki_4_3.jpg

górski

z czystych ekologicznie obszarów górskich Natury 2000 i Rudawskiego Parku Krajobrazowego

View more
images/foto/smotrawa_pszczola_4_3.jpg

wiosenny

pozyskiwany głównie z mniszka i kwitnących sadów. Ma przyjemny zapach i łagodny smak.

View more
images/foto/lipa_4_3.jpg

lipowy

pozyskiwany z kwiatów lipy. Ma kolor jasnożółty lub bursztynowy z zielonkawym odcieniem.

View more
images/foto/spadz_iglasta_4_3.jpg

spadziowy

Powstaje z zebranej z drzew i roślin wydzieliny mszyc i czerwców. Ma bogaty bardzo smak.

View more

Miód górski, nazywany również leśnym

Wszystkie nasze miody pozyskiwane są z terenów górskich Rudawskiego Parku Krajobrazowego i obszaru Natura 2000, gdzie występują cenne łąki bogate w zioła i rzadką roślinność oraz iglasto-liściaste rezerwaty leśne.

Sprawia to, że pozyskany przez nasze pszczoły nektar i spadź (a w efekcie miód) charakteryzują się niezwykle wysoką różnorodnością i bogactwem związków mineralnych, witamin, kwasów organicznych, olejków eterycznych oraz dokładanych przez pszczoły enzymów o działaniu bakteriobójczym.

Nasze pszczoły żyją i "mieszkają" w miejscu, w którym nie ma zanieczyszczeń. Pasiekę otaczają łąki górskie i lasy. Nie ma tu upraw, na których mogłyby być stosowane środki chemiczne. Zarówno ciągi komunikacyjne, jak i zakłady przemysłowe leżą daleko poza zasięgiem pszczół pozyskujących nektar, czy spadź.

Nie wozimy również uli "na pożytki" (np. rzepak). Pszczoły zbierają to, co jest najcenniejsze wokół nas.