images/foto/miody_4_3.jpg

Love is sweet...

...czyli nasze górskie miody

View more
images/foto/miod_4_3.jpg

Co daje miód?

Lecznicze i prozdrowotne właściwości miodu

View more
images/foto/plaster_4_3.jpg

Miodowe ciekawostki

Rzeczy, których (prawdopodobnie) nie wiedziałeś o pszczołach

View more
images/foto/krolowa_4_3.jpg

Zamówienia i kontakt

Chcesz nabyć dobry miód? Skontaktuj się znami!

View more
images/foto/gorskie_laki_4_3.jpg

górski

z czystych ekologicznie obszarów górskich Natury 2000 i Rudawskiego Parku Krajobrazowego

View more
images/foto/smotrawa_pszczola_4_3.jpg

wiosenny

pozyskiwany głównie z mniszka i kwitnących sadów. Ma przyjemny zapach i łagodny smak.

View more
images/foto/lipa_4_3.jpg

lipowy

pozyskiwany z kwiatów lipy. Ma kolor jasnożółty lub bursztynowy z zielonkawym odcieniem.

View more
images/foto/spadz_iglasta_4_3.jpg

spadziowy

Powstaje z zebranej z drzew i roślin wydzieliny mszyc i czerwców. Ma bogaty bardzo smak.

View more

Miód spadziowy

Miód spadziowy wytwarzają pszczoły z zebranej z drzew i roślin rolniczych wydzieliny produkowanej przez mszyce i czerwce.

W przypadku naszych pszczół przeważa spadź iglasta w stosunku do liściastej. Oba rodzaje różnią się barwą, konsystencją, smakiem, aromatem i szybkością krystalizacji.

Są to miody gęstsze od nektarowych i zawierają więcej związków mineralnych, szczególnie potasu, fosforu, chloru, siarki, wapnia, magnezu i żelaza.

Właściwości miodu spadziowego

Charakteryzuje je wysoka aktywność antybiotyczna i bakteriobójcza. Działają antyseptycznie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie, wspomagają system odpornościowy człowieka.

Polecane są w schorzeniach dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, serca, układu krążenia, układu nerwowego, przy zaburzeniach trawienia.

Zalecane są osobom pracującym dużo przy komputerze.